Sammen mot kreft

Kronikk fra Kongo

Den vanskelige samtalen

Kronikk (Fra bladet Kreftsykepleie nr. 2, 2006)



(c) Gunnhild Corwin

Den vanskelige samtalen

Hva gjør vi, som pasienter og pårørende, etter ”den vanskelige samtalen”, når legen har fortalt oss at det ikke er håp?
Medisinprofessor Stein A. Evensen lærer oss i en kronikk i Aftenposten 13. januar hvordan vi skal forholde oss i selve samtalen. Hva vi skal forlange, og gjøre.
Der og da har jeg kun ett spørsmål: ”Er du helt sikker?”
Og i så fall, tror jeg hans ”ja”? Eller bruker jeg min tid og energi på å lete verden og Internett rundt for å finne en som vil fortelle meg at det han sier ikke er sant, at det finnes en mirakelkur.
Mediene legger føringer. De tabloide overskriftene er mange. ”Sykehuset skal spare! Pasient nektes mer behandling!” Ledere fra politiske parti raser: ”Uverdig i vårt rike land. Dette kan vi ikke være bekjent av!” Brustad ”tar personlig ansvar”.
Og så blir det tyst. Vi regner med at alt er bra, at Brustad har ordnet opp, og at pasienten lever i beste velgående. Gjør han det?
To sønner forteller om en far som døde under uverdige forhold i Kina, i påvente av forespeilet mirakelkur. Jeg tror ikke han er den eneste. Mange har reist verden rundt på jakt etter noe som kanskje ikke finnes. Mange har dødd i fremmede omgivelser, fordi vi ikke vil akseptere at det legen sier er sant.


Oppdrag
- Div. artikler og kronikker - Den vanskelige samtalen
Div. artikler og kronikker